Cik cENDERELLA

Al-kisah….

Pada satu hari ader seorang budak pompan bernamer Cinderella. Dia tinggal dgn emak tiri dia dan tiga orang kakak dia punyer laki… eh salah… kakak tiri dia. Saban hari saban waktu dia kener buli dgn kakak kakak tiri dan emak tiri dia. Hari hari dia diperintah oleh manusia manusia yg tak berhati perut nie.

“Cinderella! Amekkan kan aku air esbok!”

“Cinderella! Gosokkan baju aku!!!”

“Cinderella! Pi kasi makan kuder aku!”

“Cinderella! Pi gali perigi!”

Pader satu hari, ader satu majlis tari menari pat istana yg dianjurkan oleh Kelab Joget Lambak. Putera raja di negara itu hendak memilih jodoh untuk dijadikan isteri, so dijemputlah sumer anak anak gadis dinegara itu untuk menghadiri temasya tari menari.

Tiga tiga kakak tiri dia bukan main excited sekali… mak dia pun samer. So diorang pun preparelah untuk majlis tersebut dgn harapan mereka akan dipilih untuk menjadi isteri putera raja. Mak dia tak masok share pasal mak dia muker pecah, so dia hanyer bleh kasi sokongan moral je kat tiga tiga anak dia nie. Cinderella pun excited jugak, tapi dia tidak dibenarkan pergi unless dia dah habiskan kerja kerja rumah yg ditugaskan kepadernyer. Keraner terlalu sangat ingin pergi ke majlis itu, Cinderella berupaya menyiapkan sumer kerja kerja rumahnyer.

“Ok Emak, sumer suah habis, Cinderella boleh pergi ke party tu next week ye?” katernyer dgn nada yg cukup gembira.

Mak tiri dia nie sememangnyer tak mahu dia pergi, hati dia busok keraner dia tahu Cinderella memang jambu. So di perintahkannyer lagik untuk terus bekerja.

“Oh kao dah habis ye? Ok sekarang kao cat rumah nie, lepas tu kao pasang cornice letak downlight siket, pastu buat kabinet, pastu buat wiring, kalao dah siap baru kao bleh pergi” perintah mak tiri dia.

Cinderella kecewa, dia tahu there’s no way dia bleh buat sumer kerjer kerjer tu by next week, dia boring, duduk termenung sambil terisak isak menangis. Tetiber Fairy Godmother dia turun dari kayangan.

“Aper pasal kao bersedih Cindy?” tanyer fairy godmother

“Sedih ah… takleh pergi party unless sumer kerja kerja nie siap” jawab Cinderella.

“Lerr buat lah kerjer tu… maner tahu kalao sempat”

“Maner bleh sempat…. nak jalan pi shopping bebarang lagik, abih nak buat lagik… jalan nak shopping bebarang je dah makan maser dua tiga hari” balas Cinderella.

“Oh pasal tu? don’t u worry… i can help u on that” balas fairy godmother. “Camner?” tanyer Cinderella

Si fairy godmother pun amek sekeping buku yg dah lusuh, dia amek tongkat hikmatnyer dan transform tu buku ke satu buku baru yg sangat tebal. Di campakkannyer kepader Cinderella.

“Nak save time? Nah amek nie… Yellow Pages… let ur finger do the walking”

SEKIAN

Pengajaran : ” Jgn nak berangan, kalao nak sesuatu bender tu kener usaha siket… jgn harap lah bleh jadik dgn serta merta”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s